GENEALOGIJA
   
 

 

   
  Istraživanje povijesti obitelji

Prije nego što počnete istraživati gradivo za povijest Vaše obitelji, preporučujemo Vam da se pripremite za istraživanje. Dobra priprema znači da će istraživanje povijesti Vaše obitelji biti brže, lakše i potpunije.

Većina istraživača obiteljske povijesti na samome je početku suočena s dva osnovna problema: odakle početi i kako organizirati istraživanje. Ovdje navodimo nekoliko osnovnih pravila koja Vam mogu pomoći:

  • Prije nego što dođete u arhiv, pokušajte saznati što više činjenica o povijesti svoje obitelji: imena i prezimena predaka, datume i mjesta rođenja i smrti i sl. Razgovarajte s članovima obitelji za koje pretpostavljate da bi mogli znati nešto više ili raspolagati sa starijim dokumentima Vaše obitelji.
  • Pokušajte saznati nešto o povijesti mjesta iz kojeg Vaša obitelj potječe, kojoj je široj administrativnoj jedinici pripadalo, u kojoj se župi nalazi ili se nalazilo i sl. U ovakvoj literaturi često se nalaze podaci koji Vas mogu uputiti na izvore koje trebate istražiti.
  • Stupite u kontakt s iskusnijim istraživačem koji će Vas moći uputiti kako da istražujete, potražite literaturu o ovome pitanju.
  • Načinite popis mogućih izvora, provjerite gdje se čuvaju i da li su uopće sačuvani. Obratite se ustanovi koja čuva tražene dokumente da provjerite podatke do kojih ste došli.
  • Najavite Vaš posjet arhivu. Tako ćete uštedjeti na vremenu i izbjeći suvišna putovanja, a nama omogućiti da prethodno prikupimo potrebne informacije.
  • Upoznajte se s uvjetima korištenja gradiva i provjerite radno vrijeme čitaonice.
  • Vaše upite o matičnim knjigama, grbovnicama ili drugim temama od Vašeg interesa možete nam uputiti na adresu info@arhiv.hr (subject:genealogy)

« « «

   
 
 

Izvori u Hrvatskome državnom arhivu

Arhivsko gradivo je sređeno prema institucijama čijim je djelovanjem nastalo i strukturi koja je uglavnom zadana načinom na koji je pojedina institucija organizirala svoje poslovanje i poslovnu i službenu dokumentaciju. Nije organizirano prema temama koje mogu biti zanimljive pojedinome istraživaču, na način da je sve što Vas zanima složeno na jednome mjestu.
Kada započnete istraživati gradivo, najprije trebate utvrditi u kojim se sve cjelinama (fondovima i zbirkama) može nalaziti određena vrsta dokumenata, a potom koristeći obavijesno pomagalo koje ćete dobiti u čitaonici, pronaći traženi dokument.

Izvori za genealoška istraživanja mogu se pronaći u većem broju fondova i zbirki HDA. Najvažniji izvori, koji se i najviše koriste, su:

HDA također prikuplja i evidencije o matičnim knjigama na području Hrvatske, pa nam se možete odbratiti za informacije o matičnim knjigama: gdje se čuvaju, komu se obratiti i sl.

« « «

   
 
  Matične knjige u HDA

Zbirka matičnih knjiga HDA broji ukupno 2128 matičnih knjiga rođenih, umrlih i vjenčanih iz razdoblja 17. do 19. st. To su najvećim dijelom matične knjige s područja sjeverozapadne Hrvatske te manjim dijelom s područja Slavonije i Primorja.

Do 1945. matične knjige su vodile vjerske zajednice pa je potrebno znati kojoj je vjerskoj zajednici obitelj pripadala i kojoj je teritorijalnoj jedinici (župi, parohiji) pripadalo mjesto u kojemu su članovi te obitelji živjeli. Zbirka matičnih knjiga HDA sadrži, prema vjerskim zajednicama: katolici – 1752 knjige, pravoslavni – 156, grkokatolici – 6, židovi – 4, reformisti – 1, vojne osobe – 209.

Uz matične knjige u HDA se čuvaju i parice (147 kutija, 227 knjiga) s područja sjeverne i istočne Hrvatske te stanja duša (status animarum) za 17 župa, ukupno 25 knjiga. Posjedujemo i evidenciju matičnih knjiga katolika za područje cijele Hrvatske (osim područja Osijeka, Splita i Zadra), za razdoblje do 1945. za 1060 župa.

« « «

   
 
  Genealoški izvori na Internetu

Korisne linkove, uključujući upute istraživačima obiteljske povijesti kao i informacije o izvorima možete naći na stranicima The Genealogy Home Page, World-Wide Genealogical Resources i WorldGenWeb, gdje su izvori navedeni prema geografskim regijama i pojedinačnim zemljama.
Veliku bazu podataka o genealoškim izvorima, uključujući i najveći dio starijih matičnih knjiga za područje Hrvatske, održava Genealoško društvo Utah. Upute za istraživanje, s nešto podataka o izvorima, mogu se naći na više siteova namijenjenih u prvom redu istraživačima iz inozemstva (npr Croatian Heritage A.. Eterovića ili The Croatian Genealogy Homepage), koji su smješteni na službenim www.hr stranicama Genealogie in den Ländern der Österreichisch-Ungarischen Monarchie sadrži linkove na stranice s genealoškim izvorima za zemlje Austro-Ugarske monarhije.

« « «