Marulićev trg 21
28. siječnja 2011
18.00 – 01.00 sati

Velika kulturna manifestacija „Noć muzeja 2011“ u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i muzejskih institucija diljem Hrvatske nadmašila je prošlogodišnji uspjeh s rekordnih 314.659 posjetitelja. U 67 gradova i mjesta muzeji, galerije i srodne ustanove u kulturi u petak, 28. siječnja od 18.00 sati do 01.00 sat poslije ponoći nudile su atraktivan program na 160 lokacija. U cilju popularizacije muzejskih sadržaja i dovođenja publike svih uzrasta u muzejske prostore, hrvatski muzeji ponudili su posjetiteljima šarolike programe – od tematskih vođenja kroz izložbe i postave, do glazbenih priredbi, gastronomskih prezentacija i sl. Hrvatski državni arhiv, po četvrti put, sudjeluje u ovoj vrijednoj kulturnoj manifestaciji.

Ovogodišnju brojnu publiku privukle su atraktivne izložbe, ali i popratna događanja: pedagoške radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, performansi, recitali i koncerti, filmske projekcije, modne revije, prigodne prodaje kataloga, promidžbenog materijala i suvenira, aukcije, pričaonice i glazbene slušaonice, promatranja kroz teleskop, promocije i prezentacije te druženja s umjetnicima i donatorima.
Posjetitelji Hrvatskog državnog arhiva mogli su poslušati koncert „Šokadijo, sve ti je na glasu“ ženske vokalne skupine Zwizde uz pratnju gajdaša i samičara. Zwizde djeluju u sklopu Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine „Šokadija – Zagrab“ pod umjetničkim vodstvom Antuna Božića. Pored koncerta, noćni šetači mogli su pogledati izložbu „Tragač za zvijezdama“ posvećenu Danijelu Mirku Bogdaniću, poznatom hrvatskom znanstveniku, matematičaru, astronomu i geodetu. Također su mogli razgledati reprezentativne prostore Hrvatskoga državnog arhiva kao i izložbu Stalnog postava. U ponoć ih je ugodno iznenadila zanimljiva nagradna igra.

Autorice koncepcije Noći muzeja, Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i Vesna Jurić Bulatović, voditeljica marketinga Noći muzeja, i ovaj put, su organizirale manifestaciju s iznimnim uspjehom.