U velikoj kulturnoj manifestaciji hrvatskih muzeja Noć muzeja koju je organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa devedeset i šest muzeja, galerija i ustanova u kulturi iz četrdeset i jednog grada sudjelovao je, po treći put, i Hrvatski državni arhiv. Noć muzeja održana je u petak, 29. siječnja 2010. godine od 18:00 – do 01:00 sati. Organizatori ove zanimljive akcije uz Hrvatsko muzejsko društvo su Sekcija za kulturni turizam, Zajednica kulturnog turizma HGK i muzeji. Bogati programi Noći muzeja realizirani su u muzejima i galerijama u brojnim gradovima diljem Hrvatske. U prigodi ove manifestacije objavljena je publikacija s objedinjenim programima svih muzeja te drugi promotivni materijali.

U akciju Noć muzeja svake godine uključuje se sve veći broj muzeja. Prema vlastitim idejama i mogućnostima muzeja Noć muzeja obilježena je specijalnim programima, tematskim vođenjima kroz izložbe i postave, pedagoškim radionicama, predavanjima, performansima, recitalima, koncertima te prigodnim prodajama muzejskih publikacija i suvenira. Sve to pobudilo je iznimnu pozornost publike. Posjetitelji Hrvatskog državnog arhiva mogli su poslušati koncert mješovitog zbora Nada koji djeluje u sastavu kulturnog društva „Banja Luka“ pod umjetničkim vodstvom dirigentice Sandre Crnogorac. Zbor je izveo i neke skladbe Ivana pl. Zajca te Vatroslava Lisinskog čiji se izvorni rukopisi čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, a ovom prigodom su bili izloženi za javnost. Pored koncerta, noćni posjetitelji mogli su pogledati izložbu Stalnog postava, razgledati reprezentativne prostore Hrvatskoga državnog arhiva te dobiti besplatne promidžbene materijale. U ponoć ih je ugodno iznenadila zanimljiva nagradna igra.

Ovogodišnji broj posjetitelja najveći je dosad. U Noći muzeja hrvatske muzeje pohodilo je 278.170 posjetitelja. Veliki interes publike svjedoči da muzeji postaju sve značajniji nositelji kulturne obnove te međukulturalne suradnje i razumijevanja. Ovom akcijom muzeji su simbolički i stvarno otvorili svoja vrata javnosti stoga, autorice koncepcije Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica HMD-a i njena suradnica Vesna Jurić Bulatović mogu biti zadovoljne.