INTERLIBER 2010
33. međunarodni sajam knjiga i učila
 
     
 

Hrvatski državni arhiv je predstavio, već tradicionalno, nakladničku djelatnost na 33. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber 2010 koji se održao od 10. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Na ovogodišnjem stožernom događanju hrvatskog izdavaštva predstavilo se 250 domaćih i stranih nakladnika. Zemlje sudionice ovogodišnjeg sajma su Austrija, Bosna i Hercegovina, Iran, Njemačka, SAD, Srbija, Velika Britanija, Sjeverna Irska te Hrvatska. Održane su brojne prezentacije knjiga, nastupi pisaca i nakladnika te niz stručnih i popratnih događanja. Bogati program novih izdanja iz najrazličitijih područja najbolji je pokazatelj da nakladništvo u nas pronalazi put do kupaca. Hrvatski državni arhiv predstavio je preko 100 naslova vlastite naklade, od toga 7 novih.

Na glavnoj pozornici Interlibera HDA je predstavio novo tiskano izdanje. Riječ je o analitičkom inventaru rukopisne ostavštine znanstvenika dr. Rudija Supeka (1913-1993) autora Marijana Bosnara. Na predstavljanju o knjizi je govorio istaknuti sociolog prof. Ivan Kuvačić te sam autor. Na Sajmu je predstavio svoju ponudu knjiga i Državni arhiv u Zagrebu kao suizlagač.

Ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić svečano je otvorio ovogodišnji Sajam knjiga i učila istaknuvši kako je Interliber šarolik i sveobuhvatan uvid u stanje hrvatske i strane knjige, a kao takav utočište je ne samo bibliofila, nego i mnogih obitelji koje uz lijepu knjigu tragaju za kulturnim sadržajima . Naglasio je da ministarstvo skrbi o položaju i statusu pisca te dodao kako svake godine pojedinim autorima dodjeljuje stipendije za poticaj.

Ministar Biškupić je napomenuo kako će ministarstvo uvesti i plaćanje naknade za posudbu knjiga u knjižnicama kako bi se zaštitila autorska prava te poboljšao položaj pisca. Podsjetio je da ministarstvo tradicionalno sudjeluje i u otkupu knjiga za sustav narodnih knjižnica te dodao kako također financira prijevode djela hrvatskih autora na strane jezike. Ocijenio je kako se, unatoč globalnoj krizi i ostalim okolnostima, knjiga pokazala "žilavom i čvrstom valutom". Interliber je izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage hrvatskih pisaca, izjavio je ministar Biškupić.

Procjenjuje se da je ovogodišnji međunarodni sajam knjiga i učila, Interliber, posjetilo oko 100 tisuća ljudi.