Noć muzeja u HDA
 
 
Hrvatski državni arhiv
30. siječnja 2009.
 
     
 

U velikoj kulturnoj manifestaciji hrvatskih muzeja Noć muzeja sudjelovalo je sedamdeset i tri hrvatska muzeja i galerije iz trideset i jednog hrvatskog grada, a po drugi put pridružio im se i Hrvatski državni arhiv. Noć muzeja održana je u petak, 30. siječnja 2008. godine od 18.00 do 01.00 sati. Organizatori ove zanimljive akcije uz Hrvatsko muzejsko društvo su Sekcija za kulturni turizam, Zajednica kulturnog turizma HGK i muzeji. Bogati programi Noći muzeja realizirani su u muzejima i galerijama u Bjelovaru, Čakovcu, Dubrovniku, Dvoru Trakošćan, Đakovu, Gornjoj Stubici, Gospiću, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Opatiji, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Samoboru, Slavonskom Brodu, Splitu, Umagu, Metkoviću, Virovitici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu . U prigodi ove manifestacije objavljena je publikacija s objedinjenim programima svih muzeja te satnica odvijanja programa s najpovoljnijim itinererima kao i drugim dodatnim aktivnostima.

U akciju Noć muzeja svake godine uključuje se sve veći broj muzeja diljem Hrvatske. Prema vlastitim idejama i mogućnostima muzeja Noć muzeja obilježena je specijalnim programima, tematskim vođenjima kroz izložbe i postave, prigodnim prodajama muzejskih publikacija i suvenira te glazbenim događanjima. Posjetitelji Hrvatskog državnog arhiva mogli su poslušati glazbeno-pjesničku večer GRAD posvećenu Vukovaru i Siniši Glavaševiću. Odabrane tekstove Sinišinih priča, koje je poslao iz opkoljenog Vukovara, govorio je Rene Medvešek, a svojim pjesmama pratio kantautor Čedo Antolić.

Pored predstave, noćni gosti mogli su pogledati izložbu Stalnog postava kao i 2. putujuću izložbu postera Originalni dionici koja je otvorena u okviru završne svečanosti 13. muzejske edukativne akcije Original u svibnju 2008. u Klanjcu odakle je krenula na putovanje Hrvatskom, te razgledati reprezentativne secesijske prostore Arhiva. Hrvatskom državnom arhivu u pohode su došli mnogobrojni posjetitelji koje je u ponoć ugodno iznenadila i zanimljiva nagradna igra.

 
 

Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica HMD-a i Vesna Bulatović, autorice koncepcije i vodstva manifestacije mogu biti zadovoljne budući da je u ovogodišnjoj Noći muzeja zabilježeno rekordnih 140.000 posjeta atraktivnim muzejskim programima. Veliki interes publike za ovu zanimljivu kulturnu manifestaciju potvrđuje tezu o važnosti hrvatskih muzeja za ukupnu kulturno-turističku ponudu.