HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV
Marulićev trg 21, 10000 Zagreb, Hrvatska
27. listopada 2009.

 
     
 
Obilježavanje 30. GODIŠNJICE RADA HRVATSKE KINOTEKE i SVJETSKOG DANA AUDIOVIZUALNE BAŠTINE
 
     
 

U Profesorskoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u utorak, 27. listopada održana je press konferencija u povodu obilježavanja 30. godišnjice rada Hrvatske kinoteke i Svjetskog dana audiovizualne baštine. O važnosti Hrvatske kinoteke kao nositelja zaštite i restauracije cjelokupne nacionalne audiovizualne baštine, suradnji sa srodnim partnerima na sadašnjim i budućim projektima govorili su Carmen Lhotka, pročelnica Hrvatske kinoteke, Nikša Sviličić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza te Tomislav Vujnović, kreativni direktor studija Vizije. Na press konferenciji prikazan je insert iz promotivnog dokumentarnog filma o Hrvatskom državnom arhivu PROŠLOST U PRVOM LICU redatelja Mladena Burića, te kratkog filma o digitalnoj restauraciji.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine pod zajedničkim sloganom „Audiovizualna baština blijedi – možemo je spasiti“, Hrvatska kinoteka u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom održala je svečanu projekciju digitalno restauriranog prvog hrvatskog zvučnog filma LISINSKI u kinu Tuškanac istu večer kao dio prigodnog programa koji je prikazan od 27. do 29. listopada.

Hrvatska kinoteka kao nacionalni filmski arhiv utemeljena je Zakonom o kinematografiji iz 1976. godine, a od 1979. godine ona kao poseban Odjel djeluje pri Hrvatskom državnom arhivu. Temeljna joj je zadaća prikupljanje, čuvanje, zaštita i korištenje cjelokupnog filmskog gradiva proizvedenog na području Republike Hrvatske. Od osnutka Hrvatske kinoteke 1979. godine stvorene su zbirke domaćeg filma, stranog filma, popratnog filmskog gradiva (zbirke filmskih fotografija, plakata, scenarija, knjiga snimanja i sl.), zbirka video i digitalnih zapisa, zbirka zvu čnih zapisa, te izuzetno vrijedna muzejska zbirka. U proteklih 30 godina Hrvatska kinoteka je prikupila i čuva oko 26 milijuna metara filmskog gradiva ili 10.000 naslova.

Na 33. Generalnoj konferenciji 2006. UNESCO je proglasio 27. listopada SVJETSKIM DANOM AUDIOVIZUALNE BAŠTINE. Svrha je obilježavanja tog dana podizanje svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata, kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na hitnu potrebu njihove zaštite