INTERLIBER 2009

USPJEŠNO OKONČAN 32. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I UČILA TE 5. SAJAM GLAZBE I MULTIMEDIJE  

Hrvatski državni arhiv je predstavio, već tradicionalno, nakladničku djelatnost na 32. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber 2009. te 5. sajmu glazbe i multimedije koji se održavao od 11. do 15. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Na ovogodišnjem stožernom događanju hrvatskog izdavaštva predstavilo se 290 izlagača iz 9 zemalja svijeta. Zemlje sudionice ovogodišnjeg sajma su Austrija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Srbija, Velika Britanija, Sjeverna Irska te Hrvatska. Gotovo da nije bilo značajnijeg domaćeg nakladnika koji se nije predstavio na ovogodišnjem Sajmu knjiga i učila. Bogati program novih izdanja iz najrazličitijih područja najbolji je pokazatelj da nakladništvo u nas pronalazi put do kupaca. Hrvatski državni arhiv predstavio je preko 100 naslova vlastite naklade, od toga 4 nova.

Na glavnoj pozornici Interlibera HDA je promovirao novo elektroničko izdanje Ivan Standl, Fotografijske slike iz Dalmacije, Hrvatske i Slavonije te knjigu povjesničara Ive Perića, Politička oporba u Banskoj Hrvatskoj 1880-1903.

Na Sajmu je predstavio svoju ponudu knjiga i Državni arhiv u Zagrebu kao suizlagač.

Ovogodišnji Sajam knjiga i učila svečano je otvorio ministar kulture RH mr.sc. Božo Biškupić podsjetivši kako je Interliber najstariji i najveći kultni domaći sajam knjiga te kako Ministarstvo kulture osim financijske potpore nastoji preko zemlje partnera Interlibera razvijati duhovne spone sa susjedima te na taj način pridonijeti europskoj integraciji kojoj stremimo. Ovi prostori su rasadište ideja, a knjiga ima posebno mjesto u općem napretku društva i zato o njoj kontinuirano vodimo brigu. Pisana riječ je odraz svih nastojanja i napora ka modernom društvu, a Interliber se dokazao kao središnja manifestacija za promidžbu knjige. Biti ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život, riječi su ministra Biškupića.

Ministar je ukazao na potrebu redefiniranja tržišta naglasivši kako je nužno proces digitalizacije okrenuti u vlastitu korist jer digitalna tehnologija omogućava bržu i širu dostupnost knjige publici.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Mirela Bartolec podsjetila je kako Velesajam ove godine obilježava 100. obljetnicu postojanja dodavši kako je 1989. godine na Interliberu zajedno s HAZU za najbolje znanstveno djelo utemeljena Nagrada Josip Juraj Strossmayer. Napomenula je kako će u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma tijekom Sajma biti postavljena izložba nagrađenih radova.