31. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I UČILA INTERLIBER TE SAJAM GLAZBE I MULTIMEDIJE

  Hrvatski državni arhiv i ove godine predstavio je nakladničku djelatnost na 31. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber 2008 te 4. sajmu glazbe i multimedije koji se održavao od 12. do 16. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Na sajmovima je nastupilo 209 izlagača na oko 16.000 četvornih metara, od čega 206 domaćih te 84 inozemna. Uz ostale inozemne izlagače, svoje knjige su predstavili izlagači iz Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Irana, Izraela, Njemačke, Poljske, SAD-a, Srbije, Španjolske i Velike Britanije. Zemlja gost ovogodišnjeg Interlibera bio je Izrael koji se predstavio kao izdavačka velesila s godišnjom nakladom od oko 4000 naslova. Tijekom pet dana promovirano je preko stotinu novih naslova knjiga i publikacija, održano je dvadesetak stručnih skupova i prezentacija. Hrvatski državni arhiv predstavio je preko 100 naslova vlastite naklade, od toga 6 novih. Uz Hrvatski državni arhiv, na Sajmu, predstavio je svoju ponudu knjiga i Državni arhiv u Zagrebu kao suizlagač. Na glavnoj pozornici Interlibera HDA je promovirao dva nova elektronička izdanja Vodič fondova i zbirki HDA te Zbirku Najstarijih hrvatskih povelja (Monumenta antiquissima) 999-1089.

Na svečanom otvorenju sudionike ovogodišnjeg 31. Interlibera najprije je pozdravila direktorica Zagrebačkog velesajma Katja Luka Kovačić. Ona je posebno pozdravila mr.sc. Božu Biškupića, ministra kulture Republike Hrvatske, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Države Izrael u Hrvatskoj Shmuela Meiroma te državnu tajnicu Ministarstva kulture Republike Hrvatske mr.sc. Ninu Obuljen. Direktorica Velesajma, među ostalim, najavila je i predstavljanje vrlo zanimljivih i intrigantnih izdanja. Zasigurno je najveću medijsku pozornost privukao autor svjetskog hita McMafia Misha Glenny. Naglasila je kako međunarodni sajam knjiga i knjižarstva postaje značajna aktivnost te važan imidž Zagreba i Hrvatske.

Govoreći u ime zemlje gosta izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Shmuel Meirom istaknuo je kako im je bila čast prihvatiti poziv na partnerstvo jer svojim nastupom na Interliberu slave i 60. obljetnicu osnutka države. Zahvalio se Velesajmu kao organizatoru te Židovskoj općini u Zagrebu koja im je u ovom projektu partner. Podsjetio je kako se u Izraelu godišnje objavi 4 tisuće novih naslova. "Izrael je narod knjige, a Biblija je najveći bestseler u povijesti", rekao je podsjetivši na raznolikost suvremene izraelske književnosti. 

Ministar kulture RH mr.sc. Božo Biškupić svečano je otvorio 31. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber te 4 . sajam glazbe i multimedije . Ocijenio je kako izbor Izraela kao ovogodišnje zemlje partnera upućuje na produbljivanje kulturnih interesa te stvaranje brojnih partnerstva između naših zemalja. Istaknuo je kako je knjiga nositeljica kulturne baštine, stoga ovakav sajam podiže dignitet jedne kulture te pokazuje primarnu brigu o knjizi. Dodao je kako bi napokon trebalo ukloniti zapreke oko primjene sporazuma o jedinstvenoj cijeni knjige jer to je poticajna mjera, ali je potrebna suradnja nakladnika kako bi polučila uspjeh. Izrazio je želju da Sajam postane najznačajniji Sajam u ovom dijelu Europe.
Prema riječima Jakše Depola, voditelja najvećeg sajma knjiga u državi, ovo je najbolji Interliber . Ovogodišnji najveći hrvatski književno-knjižni događaj, prema procjenama, posjetilo je oko 150 000 ljudi. Po svemu sudeći „zagrebačka knjiška olimpijada“ prerasta u vodeći sajam knjiga na prostorima jugoistočne Europe, a prema riječima ministra Bože Biškupića trebao bi se prometnuti u vodeći sajam srednjeeuropskih zemalja.