HDA PO PRVI PUTA IZLAGAČ NA INTERLIBERU 2007
 
     
 

Na jubilarnom 30. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber 2007 te Sajmu glazbe i multimedije, otvorenom 7. studenoga 2007., kao izlagač po prvi puta predstavio se Hrvatski državni arhiv. Na Sajmu je nastupilo 306 izlagača od čega 215 domaćih i 91 iz inozemstva na 16 tisuća kvadratnih metara. Ove godine sudjelovali su izlagači iz 11 zemalja, a zemlja partner je Poljska. Hrvatski državni arhiv na Sajmu pojavljuje se u društvu s Državnim arhivom u Zagrebu kao suizlagačem. Na glavnoj pozornici Interlibera 8. studenoga u 15,00 sati HDA je predstavio Pregled arhivskih fondova i zbirki RH, sv. 1-2 sa svojom elektronskom inačicom, dok je Državni arhiv u Zagrebu predstavio Povijesne spomenike grada Zagreba 10. studenoga, također u 15,00 sati.

Na svečanom otvorenju sudionike ovogodišnjeg 30. Interlibera najprije je pozdravila direktorica Zagrebačkog velesajma – Katja Luka Kovačić. Ona je posebno pozdravila dr. Jadrana Antolovića, državnog tajnika Ministarstva kulture Republike Hrvatske; Milana Bandića, gradonačelnika grada Zagreba; Dariusza Wisniewskog, otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Poljske; Dragutina Pukleša, predsjednika Odbora za gospodarstvo hrvatskog Sabora i Željka Mataju, posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske. Direktorica Velesajma, među ostalim, najavila je i predstavljanje vrlo zanimljivih i intrigantnih izdanja. Tako je Florence Hartmann, bivša glasnogovornica glavne haške tužititeljice promovirala svoju knjigu Mir i kazna - tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa. Na Sajmu je predstavljena i jedna od najkontroverznijih knjiga današnjice Sakaćenje Rusije, autora Aleksandra Litvinenka i Jurija Felshtinskog.
Na otvorenju je govorio i otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Poljske. Poljska kao zemlja partner predstavila se bogatim programom. Nastupilo je četrdesetak izdavačkih kuća. Otpravnik poslova Wisniewski posebno je izdvojio promociju knjige poznatog poljskog pisca Janusza L. Wisniewskog S@moća u mreži i Sindrom napetosti te premijeru filma S@moća u mreži koji je napravljen po istoimenom romanu.

Državni tajnik Ministarstva kulture, dr. Jadran Antolović otvorio je izložbe Interliber te Inovu koja obilježava pedesetu obljetnicu Hrvatskoga saveza inovatora te Sajam glazbe i multimedije.

Interliber, Sajam glazbe i multimedije te Inova održane su od 7. do 11. studenoga 2007.