Dubrovački gospari i pelješki kmetovi
 
     
 

U Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u srijedu, 26. svibnja 2010. godine održano je predstavljanje najnovijeg izdanja Državnog arhiva u Dubrovniku. Riječ je o knjizi Dubrovački gospari i pelješki kmetovi autora Frane Glavine.

Ovo opsežno djelo bavi se kmetskim odnosima na poluotoku Pelješcu obuhvaćajući vrijeme od dolaska pod vlast Dubrovačke Republike u 14. st., francuske i austrijske vladavine do konačnog ukidanja kmetskih odnosa 1947., Zakonom o ukidanju agrarnih odnosa feudalnog karaktera na području Dalmacije. Nastojeći razotkriti specifičnosti ovih odnosa na teritoriju Republike, historiografija agrarnih odnosa već se bavila tim pitanjem. Frano Glavina prvi je autor koji se sustavno bavi pitanjem kmetskih odnosa, stavljajući naglasak upravo na pelješke posebnosti. Iako je pri pisanju knjige koristio mnoštvo izvora, autor donosi preglednu knjigu držeći historiografski slijed, ustvrdio je Nikša Selmani, urednik knjige.

Knjiga Frane Glavine pravno povijesna je studija koja pruža cjeloviti uvid u društvenu i političku povijest Pelješca te po opsegu i kompleksnosti teme zavrjeđuje čitateljevu pažnju. Agrarni odnos, tema naizgled neatraktivna, metodološki i kontekstualno teška, predstavlja temelj za razumijevanje društvenih odnosa na Pelješcu, naglasio je dr.sc. Stjepan Ćosić, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.

O knjizi na predstavljanju govorili su i Ivan Venier, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku te sam autor.