Hrvatska pukovnija 369. na istočnom bojištu 1941. – 1943. Ratni dnevnik
 
     
 

U Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak, 7. veljače 2008. godine u 12,00 sati održano je predstavljanje knjige Hrvatska pukovnija 369. na istočnom bojištu 1941. – 1943.: Ratni dnevnik autora Milana Pojića, načelnika Odsjeka za vojno gradivo u HDA. Knjigu su predstavili dr.sc. Stjepan Ćosić, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, dr. sc. Nikica Barić i dr. sc. Vladimir Geiger iz Hrvatskog instituta za povijest, ujedno i recenzenti knjige, te sam autor. Objavljivanje knjige pobudilo je veliku pozornost javnosti što potvrđuje nazočnost javnih i kulturnih djelatnika te brojnih posjetitelja na predstavljanju.

Najveći dio ove vrijedne Pojićeve knjige čini izuzetno dragocjen Ratni dnevnik Pukovnije, s obzirom da je to jedini sačuvani dnevnik jedne hrvatske postrojbe iz Drugog svjetskog rata. Sadržaj dnevnika pisan je vojnički kratko, hladno, bilježeći tek osnovne činjenice. Dnevnik, nadopunjen svjedočenjima, u cijelosti daje vrlo životan prikaz strahota rata, od nedaća uzrokovanih vrlo hladnim vremenom do opisa teških borbi u kojima su sudjelovale njene postrojbe.

Pukovnija je bila najveća postrojba Hrvatske legije i jedina strana postrojba koja je s njemačkom vojskom ušla u Staljingrad i došla nadomak Volge. Prema njemačkim izvorima, Pukovnija se odlikovala visokim vojničkim sposobnostima, osobito njen Topnički sklop, kao i hrabrošću svojih pripadnika. Od svih izvješća što su ih Ministarstvu oružanih snaga NDH tijekom 1943. podnosili bivši časnici 369. pukovnije, ističe se izvješće poručnika Rudolfa Baričevića koji je u Pukovniji bio od njenog osnivanja u srpnju 1941. do 22. siječnja 1943. kada je napustio Staljingrad „kao posljednji Hrvat“.
U knjizi je prikazana sudbina nekoliko stotina preživjelih hrvatskih legionara zarobljenih u Staljingradu 1943. Bogati slikovni materijal u knjizi mahom čine fotografije pripadnika pukovnije u raznim prigodama. Rijetki su preživjeli kraj rata.

Pripremajući knjigu autor je napisao pregled povijesti Pukovnije ne ulazeći u prikaz opće ratne situacije na istočnom bojištu. Težište je stavljeno na obradu i objavu temeljnih dokumenata Pukovnije, koji uz ostalo sačuvano arhivsko gradivo, predstavljaju osnovu za daljnje rasvjetljavanje pojedinih aspekata povijesti Pukovnije i Hrvatske legije.