PROMOCIJA IZDAVAČKE DJELATNOSTI HRVATSKOG MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA
     
 

U Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u utorak, 29. svibnja 2007. godine održana je prezentacija izdavačke djelatnosti Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Prezentacija je upriličena u prigodi obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba 30. svibnja, u spomen na Domovinski rat i branitelje Grada Zagreba. Taj dan postat će simbolom nesebičnog darivanja hrabrih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote u ostvarivanju stoljetne težnje za vlastitom državom. 30. svibnja ujedno je i Dan Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske.
Domovinski rat, kao najvažnije razdoblje najnovije hrvatske povijesti, zahtijeva temeljitu znanstvenu analizu. S tim ciljem i osnovan je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Istraživanje istine o Domovinskom ratu te upoznavanje hrvatske javnosti i svijeta s utvrđenim činjenicama Centar je ponukalo na razvijanje izdavačke djelatnosti. Na promociji je predstavljeno nekoliko izdanja:

 
 
Mario Filipi, Na istočnom pragu domovine (Slavonija, ljeto/jesen 1991. – kamerom i perom);
 
 
Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. (katalog izložbe);
 
 
Ovčara (Vukovar) prospekt za Spomen dom na Ovčari;
 
 
Počeci suvremene hrvatske države (katalog izložbe);
 
 
Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. memoarsko gradivo (knjiga 1): Prilozi za povijest Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu (1991.);
 
 
Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. dokumenti (knjiga 1): Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija Oružanih snaga SFRJ i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (1990.-1991.);
 
 
Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. dokumenti (knjiga 2): Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (1990.-1991.).
 
     
  Izdanja i rad Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata predstavili su autori, recenzenti i suizdavači.