Ministarstvo kulture Republike Hrvatske – dodjela nagrade "Ivo Horvat" za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode u 2009.
 
 

Hrvatski državni arhiv
Marulićev trg 21
21. svibnja 2010.
   
 

Nagradu za životno djelo "Ivo Horvat" za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode u 2009. dobila je prof. dr. Paula Durbešić, te istoimenu godišnju nagradu Barbara Žitković za djelo "Zaštićene biljke Samoborskog područja i Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje" . Dobitnicima je nagrade u Hrvatskom državnom arhivu uručio ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić.

 
     
 

Nagrada se dodjeljuje, po peti put, u povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, a nosi ime uglednog botaničara i sveučilišnog profesora botanike Ive Horvata.

U obrazloženje za dodjelu nagrade za životno djelo prof. dr. Pauli Durbešić navodi se kako je ona svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti prirode obilježila područje prirodoslovlja kao znanosti, a njezina ostvarenja ostaju trajno dobro Hrvatske. Glavno je obilježje njezina djelovanja ljubav prema prirodi koju nesebično iskazuje u znanstvenom, stručnom, nastavnom i društvenom radu. Objavila je preko stotinu znanstvenih i stručnih radova. Dobitnica je Godišnje državne nagrade za znanost, plakete Hrvatskog ekološkog društva, zatim Hrvatskog biološkog društva, Slovenskog entomološkog društva i Nacionalnog parka Risnjak. Bila je dugogodišnji predavač na Šumarskom i Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja je predsjednica Hrvatskog ekološkog društva. 

U obrazloženju za dodjelu godišnje nagrade Barbari Žitković ističe se da je ona cijeli radni vijek do umirovljenja provela u sustavu odgoja i obrazovanja mladih generacija kao nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Bogumil Toni" u Samoboru. Kao izniman doprinos zaštiti prirode u 2009. izdvojena je njezina knjiga "Zaštićene biljke Samoborskog područja i Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje" koja je rezultat višegodišnjeg istraživanja i dugogodišnjeg rada na proučavanju zaštićenih biljnih svojti samoborskog područja. U knjizi su detaljno prikazane 182 ugrožene biljne vrste i dijelovi njihovog staništa, a svaka je opisana na razumljiv način pa ih je uz priložene fotografije i crteže moguće lako prepoznati. Time je taj park prirode dobio značajno djelo o prirodnim vrijednostima na svome području, a i poticaj za daljnja istraživanja i napore u očuvanju biljnog svijeta Žumberka i Samoborskog gorja.

Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je dobitnicama nagrade na vrhunskim dostignućima, a hrvatskim građanima Dan zaštite prirode. "Šaljemo poruku hrvatskoj javnosti da živimo u zemlji s velikim bogatstvom biološke raznolikosti i prirodne baštine te naš daljnji gospodarski razvoj mora uzeti u obzir važnost njihova očuvanja", istaknuo je. Podsjetio je kako je ova, 2010. godina proglašena od Ujedinjenih naroda Međunarodnom godinom biološke raznolikosti kako bi se dodatno senzibilizirala javnost na razmišljanje o važnosti opstanka svih živih bića na Zemlji. 

 
 

 (Preuzeto: Hina)