Arhivist Jozo Ivanović dobitnik godišnje nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine

 

Hrvatski državni arhiv
Marulićev trg 21
25. rujna 2009.
   
     
 
Arhivist Jozo Ivanović, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva dobitnik je godišnje nagrade „Vicko Andrić“ za izuzetna postignuća u zaštiti kulturne baštine koju dodjeljuje Ministarstvo kulture a nagradu za životno djelo „Vicko Andrić“ dobio je Nikola Nino Vranić, umjetnički fotograf. Nagrade je uručio mr. sc. ministar kulture Božo Biškupić na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu.
 
     
 

Dobitnik godišnje nagrade "Vicko Andrić" arhivist Jozo Ivanović nagrađen je za veliki doprinos na izradi stručne podloge za programsko rješenje ARHiNET-a, mrežnog informacijskog sustava za opis, obradu i upravljanje arhivskim gradivom. Primjenom toga programa u svim državnim arhivima, omogućeno je uvođenje suvremene mrežne tehnologije u obradi i digitalnoj prezentaciji najvrjednije pisane hrvatske kulturne baštine, navodi se u obrazloženju te nagrade.

U obrazloženju za životnu nagradu Nini Vraniću, uz ostalo se ističe, da je vrsni fotograf više od pola stoljeća posvetio zaštiti kulturne baštine, što je rezultiralo impozantnim brojem dokumentarnih fotografija i negativa naše kulturne baštine, nacionalnih spomenika kulture i ostalih tema. Stvaralačka osobnost Nine Vranića, predanost fotografiji, evidentiranju i istraživanju spomeničke baštine uključuje široki raspon tema.
Više od 30 tisuća Vranićevih fotografija i negativa pohranjeno je u fototeci Ministarstva kulture, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

Digitalizirana zbirka, dijela Vranićevih fotogafija nastalih za potrebe službe zaštite spomenika kulture danas su dijelom široko otvorene virtualne izložbe i nalaze se na portalu Hrvatska kulturna baština Ministarstva kulture.

Čestitajući nagrađenima, ministar Biškupić je podsjetio da je Vicko Andrić bio arhitekt i konzervator koji je djelovao na zadarskom i splitskim području, a njegov konzervatorski ured bio je drugi u Europi nakon Beča. Andrić je već u 19. stoljeću prepoznao vrijednost hrvatske kulturne baštine, njezino značenje za budućnost i uključivanje u suvremeni život, istaknuo je Biškupić.

U ime nagrađenih zahvalio se gospodin Nikola Nino Vranić.

 
 
(Preuzeto: Ministarstvo kulture)