Ministarstvo kulture Republike Hrvatske – dodjela nagrade "Ivo Horvat" za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode u 2008.

 
 

Hrvatski državni arhiv
Marulićev trg 21
21. svibnja 2009.

 

 
 

Nagradu za životno djelo "Ivo Horvat" za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode u 2008. dobila je dr.sc. Ljerka Regula Bevilacqua, te istoimenu godišnju nagradu dr.sc. Ivan Šugar za djelo „Hrvatski biljni imenoslov“. Dobitnicima je nagrade u Hrvatskom državnom arhivu uručio ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić.

 
     
 

Ljerka Regula Bevilacqua čitav je radni vijek stvarala djela koja doprinose cjelokupnoj prirodnoj baštini Hrvatske, a svoje znanje i ljubav prema prirodi nesebično je prenosila na mlade naraštaje. Niz godina bila je ravnateljicom Botaničkog vrta PMF-a gdje je, uz stručni rad, predavala hortikulturu te se bavila znanstvenim istraživanjima diljem Hrvatske.

Objavila je 200-ak znanstvenih, stručnih i popularnih radova te doprinijela očuvanju botaničkih vrtova i prirode u Zagrebu, na Lokrumu, u Kaštel Lukšiću i drugdje.

Dr.sc. Ivan Šugar svoj rad posvetio je istraživanju flore i vegetacije u Hrvatskoj. Djelo „Hrvatski biljni imenoslov“ kapitalno je djelo hrvatske fitonomije te predstavlja dosad najiscrpniji popis hrvatskih biljnih imena. Uz svaki naziv navode se izvori u kojima je zabilježen, te podaci o zdravstvenom i prehrambenom aspektu pojedine biljke što ovoj knjizi daje posebnu vrijednost.

Ministar Biškupić podsjetio je da je u protekloj godini Ministarstvo kulture napravilo značajne iskorake na području zaštite prirode; donesena je nova Strategija zaštite biološke krajobrazne raznolikosti, a prilikom nedavnog posjeta Hrvatskoj, delegacija Europske komisije pozitivno je ocijenila zaštitu prirode u Hrvatskoj, osobito pohvalivši napredak u uspostavi ekološke mreže NATURA 2000.

Izvijestio je i o nastavku proglašenja novih zaštićenih područja, primjerice proglašenja trajne zaštite regionalnog parka Mura-Drava koji u suradnji s Mađarskom treba postati novi rezervat biosfere.

Nagrada se dodjeljuje, po četvrti put, u povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, a nosi ime uglednog botaničara i sveučilišnog profesora botanike Ive Horvata.