Ministarstvo kulture Republike Hrvatske – dodjela nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja na području kulture i umjetnosti za 2007.
 
 
 

Hrvatski državni arhiv
Marulićev trg 21
Velika čitaonica
19. lipnja 2008.

 
 

U Hrvatskom državnom arhivu 19. lipnja 2008 . godine ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uručio je nagrade "Vladimir Nazor" za 2007., najviša državna priznanja, kulturnim djelatnicima i umjetnicima koji su svojim djelom uvelike pridonijeli hrvatskoj kulturi i umjetnosti

Na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu nagrade za životno djelo te godišnje nagrade dodijeljene su za najbolja umjetnička dostignuća u književnosti, glazbi, filmu, likovnoj i primijenjenoj, kazališnoj umjetnosti te arhitekturi i urbanizmu.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo s područja književnosti dobio je ugledni hrvatski pripovjedač, dramatičar, esejist, glazbeni kritičar i prevoditelj Nedjeljko Fabrio, jedna od središnjih osobnosti suvremene hrvatske književnosti. Godišnju nagradu za književnost dobio je Mirko Kovač, ugledni prozaist, za roman "Grad u zrcalu" u izdanju Frakture.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo s područja glazbe dobio je Damir Novak, dugogodišnji prvak zagrebačkog Baleta, koji je u tijeku 30-godišnje karijere odigrao gotovo sve vodeće uloge baletnoga repertoara. Godišnju nagradu za glazbu dobila je pijanistica Martina Filjak za interpretaciju Prvog koncerta za glasovir i orkestar J. Brahmsa i izvedbu Koncerta za glasovir i orkestar Milka Kelemena.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo s područja likovne i primijenjene umjetnosti dobio je kipar Dušan Džamonja koji je svojim plodnim i golemim, nadasve prepoznatljivim i jedinstvenim stvaralaštvom nazočan u suvremenoj hrvatskoj i europskoj umjetnosti više od pola stoljeća. Godišnja nagrada pripala je slikaru Muniru Vejzoviću za izložbe u Galeriji Kula i palači Millesi u Splitu.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo s područja filmske umjetnosti dobio je Arsen Dedić akademski glazbenik, koji je jednakim marom skladao popularnu glazbu i glazbu za kazalište i film. Godišnju nagradu za isto područje dobio je filmski redatelj Ognjen Sviličić za dugometražni film "Armin".

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za kazališnu umjetnost dobio je Georgij Paro, kazališni redatelj, pedagog, pisac četiriju teatroloških knjiga utemeljenih na vlastitoj praksi i jedan od velikana hrvatskoga glumišta. Godišnju nagradu dobio je glumac Boris Svrtan za dramatizaciju romana "Metastaze" Ive Balenovića te za režiju i scenografiju istoimene predstave u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za arhitekturu i urbanizam dobio je arhitekt Ante Vulin, koji je ostvario fundamentalan opus u korpusu hrvatske moderne arhitekture. Godišnju nagradu dobili su Lea Pelivan i Toma Plejić / Studio UP za izvedbu gimnazijske zgrade i športske dvorane u Koprivnici.

 
 

Osim ministra Biškupića slavljenicima je čestitao i akademik Milan Moguš, predsjednik Odbora "Nagrade Vladimir Nazor", a u ime ovogodišnjih dobitnika zahvalio je akademik Nedjeljko Fabrio.

Nagrada koja nosi ime hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora dodjeljuje se od 1959.

 
 
(Preuzeto: Hina)