Dan arhivista Južne Amerike – počast Hrvatu Tanodiju

 
     
 
Prije pet godina rođendan argentinskog akademika Zlatka Aurelia Tanodija 1. rujna proglašen je Danom arhivista Južne Amerike kao počast znamenitom hrvatskom znanstveniku, stručnjaku, pedagogu, i dragom učitelju – utemeljitelju suvremene arhivistike Južne Amerike.

 
 

Uz ravnateljicu Hrvatske matice iseljenika Bilić, čestitku za rođendan sa željama za dobro zdravlje akademiku Tanodiju uputio je i predsjednik Hrvatskog doma u Cordobi Cristian Sprljan, koju možete pogledati OVDJE

 
     
 

Životni put od Huma, preko Zagreba, potom tragika i patnja egzila okrunjen je višestrukim profesionalnim uspjehom i plodovima u kojima uživa 94-godišnji Zlatko Aurelio Tanodi u Cordobi sa svojom obitelji, djecom i unucima, među ostalim stoji u čestitci ravnateljice Hrvatske matice iseljenika Danire Bilić.


Tijekom tridesetljetne karijere hrvatski arhivist i povjesničar Zlatko Aurelio Tanodi odlikovan je, uz ostala prestižna odličja, i Časnom medaljom zasluga Peruanskog generalnog arhiva u ime tamošnje Akademije znanosti prigodom proslave 185. obljetnice nezavisnosti Republike Peru prije dvije godine u gradu u kojem živi - Cordobi (Argentina). Organizator i promotor arhivističke struke u čitavoj Latinskoj Americi Tanodi dobio je imenovanjem Dana arhivista Južne Amerike za života zasluženi biser na kruni vlastitih znanstvenih postignuća.


Tanodijev životni put započeo je 1. rujna 1914. u Humu i već u studentskim danima na Sveučilištu u Zagrebu odveo je nadarena povjesničara u svijet tajnovitog arhivskog gradiva domovine mu Hrvatske. Rezultat toga istraživačkoga puta je doktorska disertacija Zagrebačka Zlatna Bula obranjena 1944.
Doktorska disertacija iz povijesti u vihoru Drugog svjetskog rata Hrvatu dr. Zlatku Tanodiju nije donijela zasluženu znanstvenu karijeru već biva nepravedno izgnan od strane Narodnooslobodilačke vlasti Jugoslavije iz Hrvatske. Emigrant Tanodi u Južnoj Americi, nakon trnovitog izbjegličkog puta, našao je mir i slobodu, a uskoro po dolasku i prve poslove. S vremenom je tridesetogodišnji intelektualac Tanodi u egzilu osnovao svoju obitelj u kojoj su rođena djeca, te počeo zalaziti u argentinske arhive i osvajati stručnu javnost arhivističkim sposobnostima i erudicijom u arhivskoj službi ne samo u Argentini nego u drugim državama Južne Amerike.(Preuzeto:HMI)