Arhivist Stjepan Sršan dobitnik nagrade 'Vicko Andrić' za životno djelo
   
     
 
Arhivist Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dobitnik je nagrade za životno djelo za 2006. godinu iz područja zaštite i očuvanja kulturne baštine, dok je godišnja nagrada za konzervaciju i restauraciju arhivske građe dodijeljena o. Vatroslavu Frkinu. Posthumno, medaljom „Vicko Andrić“ nagrađen je povjesničar umjetnosti i muzeolog prof.dr. Ivo Maroević (1937. – 2007.), dugogodišnji profesor muzeologije i zaštite spomenika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Visoka državna priznanja za postignuća u području zaštite kulturne baštine svečano je dodijelio ministar kulture Božo Biškupić.
 
     
 
Arhivist Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku cijeli svoj radni vijek posvećuje arhivističkom radu i istraživanju, a njegov znanstveni i stručni rad većinom je vezan za Osijek i osječki arhiv, Slavoniju, Baranju i Srijem. Četrdesetak objavljenih publikacija i deseci znanstvenih i stručnih radova bili su brojnim strukama od povijesti, povijesti umjetnosti, antropologije, ekonomije, izvor i temelj za nova istraživanja i spoznaje.

Dobitnik godišnje nagrade o. Vatroslav Frkin, član franjevačke provincije Svetoga Ćirila i Metoda, više od 30 godina proveo je na sređivanju arhiva i knjižnica provincije, a tijekom sedamdesetih godina započeo je plodnu suradnju s Hrvatskim državnim arhivom. Prvi opsežan posao bilo je evidentiranje i popisivanje arhivskoga gradiva u franjevačkim samostanima, što je rezultiralo izradom opsežnoga pregleda Arhivski fondovi i zbirke u SFRJ-SR Hrvatska koji je objavljen 1984. godine.

Ministar Biškupić u izlaganju je istaknuo da su osnovana tri nova državna arhiva i devet novih konzervatorskih odjela Ministarstva kulture kao i tri nove radionice Hrvatskog restauratorskog zavoda. Dodao je kako će u sklopu Nacionalnog programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe građanima uskoro postati dostupno pregledavanje arhivske građe putem Interneta.

Na kraju, u ime nagrađenih zahvalio se gospodin Stjepan Sršan.