Sretni tragač  
  biografska izložba posvećena Lukši Beritiću, dubrovačkom konzervatoru
     
 
U Atriju Hrvatskog državnog arhiva u srijedu, 26. svibnja 2010. godine otvorena je biografska izložba Sretni tragač posvećena Lukši Beritiću, dubrovačkom konzervatoru. Izložba Sretni tragač 2009. bila je priređena u palači Sponza u Dubrovniku a ovom prigodom vrijednu izložbu imala je priliku vidjeti i zagrebačka publika.
 
 


Sretni tragač je izložba priređena u povodu darovanja rukopisne ostavštine obitelji Beritić Državnom arhivu u Dubrovniku i četrdesete obljetnice smrti Lukše Beritića. Lukša Beritić, dubrovački konzervator, svoje je djelovanje usmjerio na zaštitu dubrovačkih spomenika. Ovaj marljivi pregalac osnivatelj je Društva prijatelja dubrovačkih starina, udruge građana koji trajno brinu o očuvanju spomenika i tradicije.

Čovjek njegovih pogleda svakako nije smatrao da je život u kamenom gradu nešto okamenjeno i nepromjenjivo, već upravo suprotno; da svako vrijeme pred ljude postavlja izazove kojima treba na najbolji mogući način, sukladno vremenu, odgovoriti. Smatrao je da se grad čuva ljubavlju, a ona se pak stvara spoznavanjem i odgojem, uz dobru volju i vrijeme ispunjeno težnjom za dobrim i lijepim, riječi su autora izložbe Ivana Viđena.

Osim žive konzervatorske djelatnosti, Lukša Beritić autor je nekoliko ključnih radova vezanih uz urbani razvitak Dubrovnika i okolice. Iz opširne bibliografije izdvojimo knjige: Utvrđenja grada Dubrovnika (1955), Urbanistički razvitak Dubrovnika (1958), te znanstvene radove: Dubrovački graditelj Paskoje Miličević (1948), Miho Hranjac projektant dubrovačkih tvrđava XVII. stoljeća (1953), Stonske utvrde (1954), Ubikacija nestalih građevinskih spomenika u Dubrovniku I (1956) i II (1960), Dubrovački vodovod (1962).