Original - završna svečanost u Klanjcu 18. svibnja 2008. i otvorenje 2. putujuće izložba postera
Originalni dionici
 
     
 
2. putujuća izložba postera Sekcije za muzejsku
pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva
 
     
 
U Atriju Hrvatskog državnog arhiva 20. siječnja je otvorena 2. putujuća izložba postera Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva pod nazivom Originalni dionici. Izložbu čine posteri 45 hrvatskih muzeja, galerija i arhiva, sudionika 13. muzejske edukativne akcije s temom Original koja je jednako zaintrigirala posjetitelje kao što je inspirirala sudionike. Izložba je na svoje putovanje Hrvatskom krenula iz Muzeja Hrvatskog zagorja – Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu koja je bila domaćin muzejske akcije 2008. godine.
 
     
 

Osim u Klanjcu stručna i šira javnost je Izložbu mogla razgledati u Slavonskom Brodu, Koprivnici, Pazinu, Splitu i Zagrebu gdje joj je domaćin Hrvatski državni arhiv. Izložba je zanimljiva i informativna, poučna i inspirativna budući su posteri forma koja omogućava punu slobodu pojedinačnih iskaza i izraza te omogućava mobilnost i fleksibilnost u najrazličitijim prostornim uvjetima.

Hrvatski državni arhiv je 2008. u akciji sudjelovao s izložbom pod nazivom PEČATI na kojoj se publika mogla upoznati s dvije vrijedne zbirke koje se čuvaju u HDA; Zbirkom otisaka pečata i Zbirkom pečatnjaka.

Muzejske edukativne akcije održavaju se od 1996. godine, svaki put na novu temu i uz novog voditelja, odnosno domaćina s ciljem promicanja i populariziranja muzeja, poticanja individualnog posjeta muzejima i razvijanja kulturnih navika. Dugogodišnja tradicija osigurava akciji kredibilitet i potvrđuje svrsishodnost djelovanja u zajednici.

Izložba se u HDA mogla razgledati od 20. siječnja do 20. veljače 2009. godine.