Pečati
 
     
 

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2008.

     
 

13. muzejska edukativna akcija - ORIGINAL

     
 

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) 1977. godine pokrenuo je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. U Hrvatskoj se na inicijativu Muzejsko dokumentacijskog centra Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a od 1995. godine u časopisu Informatica Museologica redovito se objavljuje pregled događanja.

Procesi globalizacije i tržišne ekonomije nužno su nametnuli dinamične promjene u društvu i time stvorili nove uvjete funkcioniranja institucija u kulturi čiji je zadatak posredovati baštinu različitim aktivnostima te na taj način doprinijeti suvremenom razvoju društva. Međunarodni dan muzeja u 2008. godini po preporuci ICOM-a posvećen je određivanju uloge muzeja u društvu. Muzejska građa omogućava nam uvid u društveni razvoj; doprinosi razumijevanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Budući je muzej po svojoj definiciji središte kulturnog života zajednice i mjesto dijaloga muzeji se brižljivo ciljanim programima nastoje približiti publici.

Kao i proteklih godina, Hrvatski državni arhiv, po trinaesti put, sudjelovao je u zajedničkom edukativnom projektu muzeja i galerija grada Zagreba i Zagrebačke županije, a od prošle godine i ostalih županija u RH, u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja.

Hrvatske državni arhiv ove godine sudjeluje u muzejskoj edukativnoj akciji s izložbom pod nazivom PEČATI. Na izložbi publika se mogla upoznati s dvije vrijedne zbirke koje se čuvaju u HDA; Zbirkom otisaka pečata i Zbirkom pečatnjaka.

Izložba se mogla razgledati od 18. travnja do 18. svibnja.