Godina 1918. u Hrvatskoj
 
     
 

 10. listopada – 28. studenoga 2008.

 
     
 

Hrvatski državni arhiv od 6. do 11. listopada 2008. po jubilarni deseti put organizirao je kulturnu manifestaciju Tjedan arhiva koja je povrh brojnih aktivnosti popraćena arhivskom izložbom Godina 1918. u Hrvatskoj autorice Marine Štambuk-Škalić, načelnice Odsjeka za gradivo političkih stranaka i udruga u HDA kako bi i na taj način predstavio bogatstvo povijesnih dokumenta koji se čuvaju u arhivskim ustanovama Hrvatske.

 
     
 

S obzirom da se ove godine navršava 90 godina od 1918., godine koju s pravom možemo opisati izuzetno važnom godinom u novijoj hrvatskoj povijesti, autorica je nastojala izborom dokumenata svjedočiti o promjenama koje su se zbile 1918. i koje su presudno utjecale na stvaranje Države Slovenaca, Hrvata i Srba.

Izložba kroz izbor izvornih dokumenata daje kronološki presjek političkih, vojnih ali i širih društvenih zbivanja od početka do konca 1918. Osim političkih događaja i manifestacija, djelovanja istaknutih sudionika, veliki dio izložbe posvećen je narodu, raznim slojevima puka koji je u tom tegobnom i izazovnom vremenu sudjelovao i patio. Mnoštvo je zanimljivih zapisa, bilježaka i ostavština pojedinaca koji svjedoče o tim burnim događajima.

Izložba je organizirana u dvije tematske cjeline: politika (rat, narodna koncentracija, osnivanje Narodnog vijeća i stvaranje Države Slovenaca, Hrvata i Srba, stvaranje narodne vojske, ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom, presizanje Italije na obalu Jadrana) i svakidašnji život (zdravstvo, prehrana, gospodarstvo, kultura, sport).

Osim izvornih dokumenata, plakata, karata i fotografija iz fondova Hrvatskoga državnog arhiva, izložene su naslovnice, tekstovi i komentari iz tadašnjih tiskovina, nekoliko publikacija te nekoliko upotrebnih predmeta iz 1918.