Iz ugovora sa životom  
     
 
Izložba skulptura Pere Mrnarevića
 
 
Hrvatski državni arhiv,
Marulićev trg 21, Zagreb
 
 
 
 
U Atriju Hrvatskog državnog arhiva 28. svibnja 2007. godine otvorena je izložba skulptura Iz ugovora sa životom mladog dubrovačkog akademskog slikara i grafičara Pere Mrnarevića. Izložbu je otvorila dr.sc. Vera Turković, profesorica estetike i sociologije kulture s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu uz nazočnost djelatnika iz javnog i kulturnog kruga te brojnih posjetitelja.
 
 


Mrnareviću je ovo prva veća samostalna izložba u Zagrebu. Zagrebačkoj publici mladi umjetnik predstavio je svoje nove likovne radove. Riječ je o šest skulptura izrađenih od inoksa. Dosadašnji Mrnarevićev umjetnički izričaj obilježilo je slikanje, crtanje, ilustraciju i grafiku. Ova izložba skulptura pokazuje umjetnikovo sazrijevanje i spremnost eksperimentiranju s novim medijem.

Na prvi pogled, hladne čelične minimalističke skulpture organskih formi ipak odišu živošću, jednim razigranim optimizmom i toplinom mediteranskog senzibiliteta koji vuče korijene iz autorova djetinjstva provedenog u Dubrovniku. Mladi autor uspio je zaustaviti promatrača i zagledati ga u duhovnu dimenziju svojih djela. Stoga, nije slučajno što je autor skulpture odlučio izložiti u Hrvatskome državnom arhivu, mjestu pohrane i potrage za kolektivnim identitetom, ali i ključnom mjestu hrvatske moderne.

Izložba se mogla razgledati od 28. svibnja do 2. srpnja 2007. godine.

.