AH, ARHIV?!
     
 
Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) 1977. godine pokrenuo je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. U Hrvatskoj se na inicijativu Muzejsko dokumentacijskog centra Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a od 1995. godine u časopisu Informatica Museologica redovito se objavljuje pregled događanja.
     
 

Međunarodni dan muzeja 2007. godine obrađivanjem teme Muzeji i univerzalna baština ukazao je na prepoznavanje i njegovanje vlastitih vrijednosti, ali istovremeno na univerzalnu i individualnu odgovornost. Izgrađena spoznaja pojedinca o osjećaju pripadnosti tek u interakciji s drugima omogućava komunikaciju na univerzalnoj razini, koja razvija razumijevanje u susretu s drugim pojedincima, zajednicama i kulturama. Muzeji svojim sadržajima i suvremenom prezentacijom mogu tome doprinijeti; oni imaju sve predispozicije da djeluju kao pokretačka snaga kulturne politike.

Kao i proteklih godina, Hrvatski državni arhiv sudjelovao je u zajedničkom edukativnom projektu muzeja grada Zagreba i Zagrebačke županije , a od 2006. godine i ostalih županija u RH, u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja.

Autorica izložbe Maja Bejdić najavila je ov izložbu riječima: izložba AH, ARHIV?! je iznenađenje, a kakvo bi to iznenađenje bilo da vam kažemo o čemu se radi? Do sada smo pokazali da je HDA vrlo zanimljiva ustanova, stoga dođite i uvjerite se da vas možemo AH, ostaviti bez dAHa!

Izložba AH, ARHIV?! mogla se razgledati od 24. travnja do 20. svibnja 2007.