Arhiv i gastronomija
 
     
 
Izložba je bila postavljena od 16. prosinca 2005. do 30. siječnja 2006. godine povodom obilježavanja Tjedna arhiva, u suradnji s restoranom STARI PUNTIJAR
 
 Pretpostavlja se da je čovjek prvi puta kušao kuhanu hranu sasvim slučajno. Poput služenja vatrom, koje je element kulture, i kuhanje je postalo ljudskom vještinom zahtijevajući društvenu organizaciju i prenošenje kulture s jednoga naraštaja na drugi. Razvojem kulinarskih navika ovisno o društvenom, geografskom i povijesnom aspektu razlikujemo i kulinarske kulture. Stoga, traganje za autentičnošću vlastite ima veliko značenje za očuvanje baštine i afirmaciju vlastitih vrijednosti.
Upravo to, polazišne točke su održane izložbe koja kroz 177 izložbenih jedinica; fotografija, pisanih izvora i originalnih predmeta, prati razvoj kulinarskih navika, odnosno kulinarske kulture smještajući je u društveni, geografski i povijesni kontekst početka 17. do sredine 20. stoljeća.

Na izložbi, osim starih fotografija, mogli su se vidjeti jelovnici, cjenici, stare kuharice, pozivnice za večere i svadbe, reklame za pojedine gostionice i prehrambene proizvode, originalni predmeti i dr. kao svjedočanstva prehrambenih navika, umijeća kuhanja i posluživanja.

Je li gastronomija u Hrvatskoj dostatno prepoznatljiva? Koliku ulogu u tome imaju ljudska nadgradnja, ostavština prošlih vremena, bogatstvo koje smo baštinili na susretištu naroda, kultura koje su nam ostavljene kao pečat povijesti? Pitanja su na koja ova Izložba na jedinstven i originalan način daje odgovore.

Ova je izložba svojevrsna gastronomizacija, specifična možda po tome što to pokušava učiniti i s predmetima i temama koje u prvi mah ne doživljavamo tako, riječi su autora predgovora kataloga izložbe Arhiv i gastronomija Joze Ivanovića .