HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV - MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
2009
 
 
[U]OKVIR[I] - 14. muzejska edukativna akcija
 
     
 

Kao i proteklih godina, Hrvatski državni arhiv, po trinaesti put, sudjelovao je u zajedničkom edukativnom projektu muzeja, galerija i arhiva grada Zagreba i Zagrebačke županije, a od 2007. godine i ostalih županija u RH, u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja.
U velikoj kulturnoj manifestaciji Međunarodni dan muzeja koju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva sudjelovala je šezdeset i jedna muzejska i srodna ustanova iz trideset i šest hrvatskih gradova koji su na različite načine (izložbama, radionicama, igraonicama, predavanjima i sl.) obradili zajedničku temu. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja održan je u razdoblju od 18. travnja do 18. svibnja s temom [U]okvir[i] .

Tema [U]okvir[i] podrazumijeva okvir/uokvirivanje kao vid/postupak izdvajanja i naglašavanja bilo muzejskih predmeta bilo koncepata (materijalne ili nematerijalne baštine) koje svaki od sudionika akcije želi istaknuti, a posjeduje širinu potrebnu da se njome obuhvate raznovrsni programi raznorodnih institucija te istovremeno omogućava fokusiranje na pojedinačne predmete/značajke po kojima je svaki od sudionika turistički zanimljiv. Time prirodno inkorporira ideju kulturnog turizma, što je u korelaciji s ovogodišnjom ICOM-ovom temom za Međunarodni dan muzeja Muzeji i turizam, riječi su Božidara Pejkovića, predsjednika Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

Hrvatski državni arhiv u ovogodišnjoj edukativnoj akciji sudjelovao je s izložbom „10 godina poslije“ kojom je javnosti želio prezentirati opseg restauratorsko-konzervatorskih zahvata, unatrag deset godina, na zgradi koja nesumnjivo predstavlja značajno djelo našeg graditeljskog naslijeđa. Arhiv je smješten u najljepšoj hrvatskoj secesijskoj palači koja je izgrađena 1913. godine prema projektu arhitekta Rudolfa Lubynskog. Na prijelazu ovoga stoljeća zgrada je s cjelokupnim inventarom obnovljena, te joj je vraćen nekadašnji sjaj. Radovi obnove izvedeni su prema arhitektonsko-konzervatorskom projektu Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba te prijedlozima Instituta građevinarstva Hrvatske .

U sklopu edukativne akcije osim spomenute izložbe organizirane su i radionice Restauriranje palače Lubynski. Za potrebe programa tiskan je preklopni prospekt turističkog karaktera.