Međunarodno arhivsko vijeće ( ICA – International Council on Archives) kao međunarodna strukovna neprofitna udruga svjetske arhivske zajednice posvetila je svoje djelovanje promicanju čuvanja, zaštite i korištenja svjetske arhivske baštine. ICA okuplja djelatnike nacionalnih, regionalnih i lokalnih arhiva, strukovna arhivska udruženja, arhive drugih institucija kao i individualne arhiviste/arhivistice.

ICA je, kao i čitav niz drugih međunarodnih nevladinih udruga, osnovana netom nakon Drugog svjetskog rata. Njegovo osnivanje neposredno je povezano s osnivanjem UNESCO-a i smještanjem UNESCO-ovog glavnog ureda u Pariz. Na sastanku u Parizu 9. lipnja 1948. godine manja grupa stručnjaka, uglavnom ravnatelja nacionalnih arhiva, osnovala je Međunarodno arhivsko vijeće sa sjedištem u Parizu. Prvi predsjednik bio je generalni ravnatelj Francuskih arhiva Charles Samaran. U narednim godinama Vijeće je izraslo u kompleksnu organizaciju s 1400 institucija – članova u 190 zemalja.

Ideja o obilježavanju međunarodnog dana arhiva rodila se još početkom novog stoljeća. Na XV. Kongresu u Beču 2004. sudionici su usvojili rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 9. lipnja, na dan osnutka ICA-e. Prošlo je još nekoliko godina, prije nego je 9. lipnja 2008. prvi put obilježen Međunarodni dan arhiva. Hrvatska arhivska zajednica obilježava ove godine, po prvi put, 9. lipanj želeći time potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu.